Uit het leven van een cowboy

18 augustus 2020Thuis in het Wilde Westen

‘Ik ben al heel lang cowboy. Ik weet nog dat ik als jongetje een keer de Panorama opensloeg, op zoek naar vrouwen met zonder kleren aan, en daarin toen een paginagroot vergezicht van het Wilde Westen zag. Ik herkende het gebied natuurlijk onmiddellijk. Man, daar was ik een vorig leven al zo vaak doorheen gereden!'

Telg uit een cowboyfamilie

‘Ik ben opgegroeid in een familie van cowboys. We luisterden thuis doorlopend naar Bing Cosby & de Sons of the Pioneers. Maar opa Bill had met zijn swinging cowboys ook een eigen band. Ik heb foto’s van mijn vader waarop ie met zijn cowboyhoed en een masker voor zijn gezicht staat afgebeeld. Op zijn sterfbed vroeg hij nog of ik ervoor wilde zorgen dat zijn cowboyboeken bewaard bleven.'

De Lone Ranger in het Zuiderpark

‘Ik heb van mijn zevende tot zeker mijn veertiende altijd cowboytje gespeeld. Ik ben opgegroeid bij het Rotterdamse Zuiderpark, waar ik in die jaren ontzettend vaak aan de bak moest. Er is met pijl en boog wat op me af geschoten. Ik droeg een Lone Ranger-pak van blauwe stretch dat mijn moeder voor me had genaaid.'

Eens een cowboy, altijd een cowboy

‘Wat er al zo lang in heeft gezeten, steekt af en toe vanzelf weer de kop op. Het was in eerste instantie de bedoeling om een soloprogrammaatje te maken dat was geïnspireerd op de internetfilmpjes van de lieve, Belgische sjamaan Rudy en zijn pony. Maar toen ik in februari en maart door Utah en Californië reisde, veranderde alles en deed de Cosmic Cowboy zijn intrede.'

Een schietgrage tijdreiziger 

‘Hij is een man die zal doodgaan. In de zeven dagen die hem nog resten, fantaseert hij een bestaan als cowboy bij elkaar, om zo nog íets van zijn leven te hebben gemaakt. De Cosmic Cowboy reist door de tijd heen. Op en neer tussen de eerste dag van de schepping en het totale niks van de toekomst. Onderweg beleeft hij in zijn verhaal van alles. Van shoot-outs tot de ontmoeting met de liefde van zijn leven, met wie hij uiteindelijk in een Chevrolet de horizon tegemoet rijdt.'

Met aan zijn zijde: poedel Kees en Candy, het paard

‘Mijn poedel Kees doet mee, ja zeker weten. Net als het paard Candy, waarmee hij in de voorstelling goede vrienden wordt. Zij waken over de Cosmic Cowboy, want het verhaal maakt best rare sprongen, hoor. Zodanig dat je als toeschouwer na een halfuurtje denkt: ik weet niet wat ik nou gezien heb, maar het was in ieder geval heel prettig.’Het openluchttheatertje met coulissen in de tuin van Villa Augustus

John Buijsman speelt op zondag 23 augustus in de tuin van Villa Augustus drie keer zijn voorstelling Cosmic Cowboy (alle uitverkocht). Het verhaal is geschreven door Peer Wittenbols, regie: Gabby Bakker. Bij slecht weer wordt de voorstelling verplaatst naar een van de zalen in de watertoren. Voor overige speeldata en locaties zie www.johnbuijsman.com