Nu in de markt: porselein van Renate van Lamsweerde

19 juli 2020


Nu in de vitrine van de markt: keramiek van Renate van Lamsweerde. Zij is de dochter van Laura de Moor, van wie in Villa Augustus al veel porselein te zien en ook te koop is. Renate trad als kunstenaar al jaren geleden in de voetsporen van haar moeder, maar stopte met keramiek in de periode dat ze als tentoonstellingsmaker was verbonden aan het Literatuurmuseum en Kinderboekenmuseum in Den Haag. In 2018 raakte ze opnieuw gefascineerd door het werken met porselein. Een belangrijke inspiratiebron daarvoor was een verblijf in Marrakech en een hemelse massage in de buurt van het Atlasgebergte. 

'Marrakech heeft mijn ziel geraakt'

Die reis veranderde haar leven. 'Eugène Delacroix, een schilder waar ik erg van hou en die ook in Marokko is geweest, beschrijft zo mooi wat volgens hem de betekenis van het leven is: The meaning of life ..is to touch the soul and the senses, to ennoble the intelligence and illuminate it. Marrakech heeft mijn ziel geraakt en mijn zintuigen  en mij een nieuwe kijk op het leven gegeven.  Tijdens mijn tochten door de stad en de medina ontwaakte er iets in mij.  De mensen, de aarde, de grond, de bergen, de luchten, de geuren, de geluiden, de smaken, de drukte en de rust en niet te vergeten de kleuren – alles raakte me.'

De 'R' van Reveil

Renate kwam afgelopen week met tassen vol kop & schotels, bordjes, kommetjes, schalen en  meer beschilderd porselein naar Villa Augustus om haar werk in onze markt met geestverwanten te delen. Kom dus kijken! Ze signeert haar porselein met de initialen RvL, waarbij de 'R' niet alleen voor haar voornaam staat maar wat Renate betreft ook voor het Franse 'Reveil', ofwel ontwaking, herleving, opleving, opwekking. 


   • Renate van Lamsweerde in Villa Augustus

    Renate van Lamsweerde in Villa Augustus