Knopen en weven met wortels

29 april 2020


Recente aanwinst in de verzameling van Villa Augustus: dit kunstwerk van Diana Scherer, getiteld 'Hyper Rhizome' (2019). Diana is van Zuid-Duitse herkomst, maar werkt al geruime tijd als fotograaf en kunstenaar in Amsterdam. Sinds 2010 is ze gefascineerd door wat ze omschrijft als root system domestication: het spinnen en weven van plantenwortels terwijl die nog in de aarde groeien. Eenmaal bovengronds zijn die weefsels nog amper te onderscheiden van door mensenhanden gemaakte patronen in bijvoorbeeld kant, kleden, architectuur en siersmeedwerk. 

Hyper Rhizome heeft een plek aan de muur van ons restaurant gekregen. Diana kwam in het voorjaar van 2019 in het Culturele Programma van Villa Augustus persoonlijk over haar werk vertellen. Ze raakte tien jaar geleden in de ban van het manipuleren van wortelstelsels. Geïnspireerd door de natuurlijke wijze waarop kluiten uiteindelijk de vorm van de pot of vaas aannemen die ze omhult, ging Diana experimenteren met andere manieren om vat te krijgen op hun groeiproces. 

Installatie van werken van Diana Scherer (foto website dianescherer.nl)

De kunstenaar leidt in het groeiproces de weg

Met in 3D geprinte mallen legt ze in plantenbedden kanalen aan waarlangs wortels idealiter hun weg weten te vinden. Omdat ze daarvoor lang niet alle geschikt zijn, heeft ze zich tegelijkertijd flink moeten laten bijscholen in de kennis van plantensoorten. Ook de bodemgesteldheid en de dichtheid waarmee een bed wordt ingezaaid, zijn cruciaal voor een geslaagd eindresultaat. De kunstenaar is er nauw voor gaan samenwerken met biologen en ecologen van de Radboud Universiteit in Nijmegen. 


Rootbound #2 (foto website Diana Scherer)

De zijdeachtige aangroeisels van gras, de vezels van Verbena en de ruwe wol van kamille bleken zich prima te lenen voor sturing van buitenaf, net als de wortels van granen als haver, tarwe en mais. In een artikel uit 2019 in het tijdschrift Onze Eigen Tuin worden de botanische sculpturen van Diana geroemd als technische hoogstandjes, met de van wortels geweven jurk 'Rootbound #2' als voorlopige 'topper' in haar oeuvre. 

De internationale kunstwereld is niet minder enthousiast. Haar objecten zijn onder meer al tentoongesteld tijdens de Design Week in Milaan, het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, het Textiel Museum in Tilburg, het Victoria & Albert Museum in Londen en het Centre Photographique in Rouen.


  • Hyper Rhizome in het restaurant van Villa Augustus

    Hyper Rhizome in het restaurant van Villa Augustus

  • Rugpand van de jurk Rootbound

    Rugpand van de jurk Rootbound

  • Knopen en weven met wortels

    Knopen en weven met wortels