Nieuw op de zomerkaart: sorbet van citroenverbena met geroosterde vijgen

26 juli 2019

Behalve van munt is de tuin van Villa Augustus ook grootleverancier van citroenverbena. Theedrinkers zullen het ook wel kennen als verveine, terwijl met name tuinders nog de oude, Nederlandse benaming hanteren: ijzerhard. Het kruid komt van oorsprong uit Chili, maar groeit en bloeit wereldwijd. In de plantengeneeskunde staat het te boek als probaat middel tegen slapeloosheid, stress, nervositeit, meteorisme (winderigheid) en aanverwante ongemakken. In de keuken van Villa Augustus wordt er onder andere heerlijke thee van gezet, maken ze er ijs en limonadesiroop (ook verkrijgbaar in onze markt) mee, en is het een ingrediënt in onder andere salades en stoverijen. 


Een nieuwe voorraad citroenverbena voor de keuken, rechtstreeks uit de moestuin

Citroenverbena werd bij chefkok Arthur van Brug, toen hij nog met zijn ouders korte tijd in België woonde, veel als avondthee gedronken, net als de variant met kamille. Als veelzijdige toepassing in schotels is hij Aloysia triphylla pas sinds een aantal jaren aan het ontdekken. De kenmerkende citrusgeur en de frisse, zoete smaak ervan herken je in veel van zijn gerechten, zoals in zijn citroenverbena-sorbet met geroosterde vijgen dat deze zomer in Villa Augustus op de kaart staat. 

IJs van bonen of wasabi

Arthurs enthousiasme erover houdt gelijke tred met een bredere trend als het gaat om  kruiden en de combinatie daarvan met ijs. Want los nog van de populariteit van de verveinethee vinden ook steeds meer restaurantgasten het lekker om allerlei kruiden, specerijen, bloemen en andere minder voor de hand liggende ingrediënten in hun ijs terug te proeven. Her en der in de wereld gaat chefs in laatstgenoemd geval ook geen zee te hoog. Denk aan ijs met rode peper, drop, wasabi, saffraan, zeezout en rode bonen. In Londen was een poosje geleden ijs van nota bene moedermelk zelfs even hip. 

Met een moestuin vol bessen en andere vruchten ligt het in Villa Augustus voor de hand dat gasten de fruitsorbets tot hun favoriete desserts rekenen. Maar die met kruiden erin zijn in opkomst. Met zijn collega's van de bakkerij bedenkt Arthur steeds nieuwe varianten. 'De bijzondere smaken die bijvoorbeeld tijm, rozemarijn, vlierbloesem en dragon aan een sorbet geven, doen niet onder voor die van fruit. Maar samen leveren ze ook fantastische combinaties op, zoals die van sinaasappel met salie. Wat ik zeker ook nog eens ga proberen is een sorbet van vijgenblad.'