Recht uit het boerenhart: biologische groenten en fruit van de familie Visser
17 september 2018De groenten die niet uit de eigen tuin van Villa Augustus komen, worden betrokken van boerderij Landzicht in Strijen. De familie Visser teelt er sinds 1987 biologische groenten, fruit en kruiden. Het is een prachtig bedrijf om eens te bezoeken. Een paar keer per jaar kun je er komen kijken en zelf bonen, kersen of bloemen plukken. Een groente-abonnement voor thuiskokers heeft Landzicht óók.
De boerderij ligt aan de Broekseweg, drie kilometer buiten de bebouwde kom van Strijen. De naam van de straat verwijst naar het dorpje Broek. In het jaar 1421 verdween het geheel in de golven van de Sint Elisabethsvloed. Door de ramp liepen grote delen van Zuid-Holland en Zeeland onder water. Onder andere De Biesbosch en het Eiland van Dordrecht zijn eruit ontstaan. Naar schatting tweeduizend mensen verloren in het natuurgeweld hun leven. Maar voor opeenvolgende generaties bewoners heeft de vloed ook voorspoed gebracht. Met dank aan de lichte zeeklei die de ongekend zware westerstorm indertijd met zich meevoerde. Een geschenk uit de hemel voor de vele boeren in de Hoeksche Waard.
Onverwachte schoonheid
Zeshonderd jaar later plukken Floor Visser en zijn ouders Mees en Ageeth er op het uit 1650 daterende Landzicht nog steeds letterlijk de vruchten van. Je hoeft geen agrariër te zijn of aan de Wageningen Universiteit te hebben gestudeerd om geïmponeerd te raken door wat ze er verbouwen. Zowel hun tuinen en boomgaarden als de omliggende akkers zijn van een landschappelijke schoonheid die je in deze streek van eindeloze aardappelvelden en rijen populieren niet onmiddellijk verwacht. Op veertig ha grond telen de Vissers er sinds dertig jaar tientallen soorten kruiden, fruit, groenten, spelt en veldbloemen.
Hoewel de meeste van die gewassen intussen al zijn geoogst, valt er tijdens een rondleiding van Floor (24) en zijn zus Aimée (20) nog volop van alle pracht te genieten. De palmkolen, kroppen sla en rode kolen lichten schitterend op tegen de gerooide akkers. In de hobbytuin van vader Mees geven nog duizenden zonnebloemen en laatbloeiers als dahlia’s kleur aan de invallende schemering. Met elkaar vormen ze het visitekaartje van de Vissers wanneer ze op Landzicht weer eens een kersen- of bonenplukdag of een opendag voor belangstellenden organiseren. ‘We hechten net zo veel waarde aan de mooie omgeving waarin we willen boeren als aan de producten die zij opbrengt’, zegt Floor erover.
Groenten uit de webwinkel
Landzicht heeft acht full- en parttime personeelsleden in dienst. Pa Visser leidt de dagelijkse werkzaamheden op de boerderij zelf, Floor legt zich vooral toe op de bedrijfsvoering van de groothandel die ze runnen. Daarbij is een dertigtal collega’s aangesloten namens wie Landzicht groenten en fruit aan zakelijke en particuliere afnemers levert.
Voor eigen gebruik is er het groente-abonnement dat mensen kunnen afsluiten. Inclusief de door Mees huisgemaakte speltpasta, wordt dan wekelijks een vers Landzicht-pakket aan de deur of op vaste afhaalpunten bezorgd. Bovendien kunnen huishoudens vanaf 1 oktober ook hun eigen keuzes uit het assortiment van de groothandel maken in de webwinkel van Landzicht. Die online-bestellingen staan dan tevens dezelfde week nog bij de klant op de stoep.
In de restaurantwereld zijn veel grote en kleinere zaken al sinds jaar en dag met Landzicht verbonden. Chef Arthur van Brug van Villa Augustus betrekt er alle groenten en fruit van die niet uit de eigen moestuin en die van ‘zuster-‘landgoed Dordwijk komen. Het merendeel daarvan is afkomstig uit de regio en steevast van biologische of biodynamische teelt. Peren, appels, tomaten, walnoten en aardappelen, maar ook groenten als pastinaak, postelein, aardperen, pompoen en snijbiet. In totaal omvat het aanbod 150 verschillende soorten en rassen.
Boeren met een 'gezicht'
De groothandel is niet opgericht omwille van de economische voordelen alleen. De Vissers willen er ook nadrukkelijk een brug mee slaan tussen de deelnemende boeren en de consument. Floor: ‘Door het samenwerkingsverband stappen ze uit de anonimiteit en krijgen ze een gezicht. Dat past in de tijdgeest waarin een groeiend aantal mensen wil weten waar hun voedsel vandaan komt en met welke zorg het wordt omringd.’
Daarnaast bieden de boeren met hun eigen afzetmarkt ook tegenwicht aan de supermarkten, die bij het vullen van hun biologische schappen een eigen koers volgen. ‘Daar geldt het principe dat de goedkoopste boer mag leveren, waarbij het dan ook een en hetzelfde product gaat. Honderd hectaren aardappelen voor de ene winkelketen, honderd met wortelen voor de andere. Zo creëer je monoculturen in de sector. Wij geloven in een heel diverse teelt, omdat je dan het minst kans hebt op ziekten en plagen.’
Nooit met Lego gespeeld
Landzicht is al eeuwenlang in het bezit van de familie Visser. Sinds 1987 bedrijven Mees en Ageeth er biologische landbouw. Zijn vader is er nog even activistisch in als toen, lacht Floor. Als middelste in het gezin van vijf kinderen is hij de enige die in zijn voetsporen is getreden. ‘Al van jongs af banjerde ik achter hem aan over het land, terwijl mijn broers en zussen binnen met Lego zaten te spelen.’ Waar Mees al in de beginperiode dacht dat hij als bioboer snel navolging van medestanders zou krijgen, beseft Floor dat er ook de komende decennia nog flink wat ‘heel kleine stapjes’ nodig zijn om zowel de landbouwsector als de consument over de streep te trekken.
‘De overheid heeft landelijk en dus ook hier in de Hoeksche Waard enige tijd subsidies verstrekt om de omschakeling voor boeren aantrekkelijk te maken, maar daar wordt nu geen geld meer voor uitgetrokken, zoals ook de banken niet erg genegen zijn om erin te investeren. De betere restaurants en supermarkten hebben tot dusver al veel betekend voor de opmars van het biologische product, al heeft de overgrote meerderheid van het publiek de ommezwaai natuurlijk nog niet gemaakt. Hetzelfde geldt voor de consumptie van groenten in het algemeen, denk ik. Zijn we daar in Nederland daadwerkelijk meer van gaan eten in de afgelopen vijf jaar? Ik ken de CBS-cijfers niet uit mijn hoofd, maar in wat ik erover hoor wijst weinig of niets daarop.’
Recht uit het boerenhart
Het laat onverlet dat Floor toch grote verwachtingen heeft van de Landzicht-webwinkel die nu van start gaat. Het is, opnieuw, zo’n heel klein stapje richting van de toekomst die hij voor de biologische keuken in het verschiet ziet liggen. Want dat de biologische trend stukje bij beetje doorzet, daarvan is hij overtuigd. Floor: ‘Nee, een webwinkel heeft niet dat romantische van de markt waar je voor het boodschappen doen overheen kunt slenteren. Ertegenover staat dat je op deze manier wél alles kunt kopen wat de bioboeren van Nederland te bieden hebben. Het initiatief komt dan ook recht uit ons boerenhart.’
Op haar beurt is Aimée al net zo strijdbaar. Ze was vijf jaar lang verkoopster in de markt van Villa Augustus, maar maakte een halfjaar geleden als leerlingkok de overstap naar de keuken van het hotel-restaurant. Werk dat ze nu combineert met haar studie humanistiek in Utrecht. Aimée: ‘Enthousiast over de producten die van mijn eigen familie in Villa Augustus in de markt werden verkocht kwamen, was ik uiteraard altijd al. Nu ben ik ook in de gelegenheid om ze zo mooi en lekker mogelijk te bereiden en op tafel te zetten.’
Ambitie: minister van Landbouw!
Tevoren had ze nooit gedacht dat het vak haar zó in zijn greep kon krijgen. Maar of ze uiteindelijk voor een loopbaan in de restaurantkeuken of een academische carrière elders zal kiezen is de vraag niet, klinkt het stellig als we de wandeling door de tuin van boerderij Landzicht erop hebben zitten. Aimée: ‘Ik wil straks de nieuwe minister van Landbouw zijn. Kan ik van bovenaf de weg effenen en weet ik dat Floor dat als biologische boer vanaf de onderkant doet.’
Meer lezen over biologische boerderij Landzicht
-
Floor en Aimée Visser
-
Boerderij Landzicht in Strijen
-
Op het kolenveld, direct achter het erf
-
De bloementuin van vader Mees
-
Grote ambities: een nieuwe webwinkel en een ministerschap
-
Bloementuin van Landzicht
-
Biologische bladsla
Categorieën: Keuken / Doen! / Inspiratie / Markt