Het programma van Villa Augustus
Het programma van Villa Augustus
  • Matangi Quartet, foto Ries van Wendel de Joode Matangi Quartet, foto Ries van Wendel de Joode
  • Matangi Quartet, foto Studio van Oostrum Matangi Quartet, foto Studio van Oostrum
  • Viride Kwartet Viride Kwartet

Matangi Quartet & Viride Kwartet

Marijn Simons: Strijkkwartet no.2 opus 12 (1998)
Dmitri Sjostakovitsj: Twee stukken voor strijkoctet opus 11 (1925)
Felix Mendelssohn Bartholdy: Octet opus 20 (1825)

Deze ochtend vormt jong talent de rode draad: Marijn Simons schreef zijn tweede strijkkwartet op 16-jarige leeftijd, Mendelssohn was net zo jong toen hij zijn octet voltooide, Sjostakovitsj schreef op 19-jarige leeftijd zijn twee stukken voor octet en de musici van het Viride Kwartet variëren in leeftijd van 17 tot 19 jaar.

Het Matangi Quartet is al bijna twintig jaar een graag geziene gast op Nederlandse en internationale podia. Het bestaat uit vier avontuurlijke en onafhankelijke artistieke zielen. Met baanbrekende uitstapjes buiten de klassieke muziek naar onder andere jazz, dance en pop, slaagt het viertal erin een nieuw publiek warm te maken voor het strijkkwartet.
Het ensemble deelt het podium met verschillende klassieke topmusici waaronder Miranda van Kralingen, Tania Kross, Ivo Janssen en Paolo Giacometti en speelt op vele (inter)nationale podia. In 2002 ontvangt het kwartet de prestigieuze Kersjesprijs, de grootste Nederlandse prijs voor een kamermuziekgroep met exceptioneel talent, en in 2008 de derde prijs op het Internationale Joseph Joachim Kamermuziekconcours in Weimar.
Matangi neemt regelmatig deel aan avontuurlijke crossoverprojecten waarmee ze een heel nieuw publiek weten te bereiken. Zo treden ze onder meer op met cabaretiers Herman van Veen en Youp van ’t Hek, bandoneonspeler Carel Kraayenhof, jazztrompettist Eric Vloeimans, jazzpianist Michiel Braam, DJ Kypski, jazzvocalisten Mathilde Santing en Renske Taminiau, singer-songwriters Lori Lieberman en Tom McRae. En minstens zo belangrijk: deze cross-overs geven extra inspiratie om het rijke klassieke repertoire dat in de afgelopen 250 jaar is opgebouwd – van Haydn tot Adès – met nieuw élan tot klinken te brengen.
Onstuimig en ongetemd, zo zou ik ons typeren. We kleuren niet binnen de muzikale lijntjes!’ – Maria-Paula Majoor, violist van Matangi

Het Viride Kwartet, opgericht in 2017, heeft mede dankzij inspirerende lessen van leden van het Matangi Quartet een sterk samenspel en eigen klank ontwikkeld. De vier jonge musici – de gemiddelde leeftijd is 18 jaar – studeren allen aan de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en zijn al sinds hun middelbareschooltijd bevriend. Deze hechte band is ook goed hoorbaar in hun spel: hun enthousiasme en jeugdigheid geeft het kwartet een persoonlijke en unieke uitstraling.
In 2018 behaalt het Viride Kwartet de tweede prijs tijdens de nationale finale van het Prinses Christina Concours: voor het viertal een grote stimulans om nog lang bij elkaar te blijven, repertoire op te bouwen en veel ervaring op te doen als strijkkwartet. Begin dit jaar mochten zij een stipendium van Het Kersjes Fonds in ontvangst nemen. Onlangs bracht het Viride Kwartet samen met het Matangi Quartet Mendelssohns octet ten gehore bij het tv-programma Podium Witteman.
Het kwartet trad al op met muziek van Grieg, Haydn en Mendelssohn, maar als het aan de muzikanten ligt, wordt dat repertoire nog veel groter. Violiste Iris Kengen: ‘We hebben een lijst van hier tot Tokio met wat we nog willen spelen.’

Marijn Simons (1982) studeerde viool bij Prof. Saschko Gawriloff, compositie bij Daan Manneke en James MacMillan en dirigeren bij Ed Spanjaard, Jean-Bernard Pommier en Prof. Kenneth Kiesler. Hij is dirigent, oprichter en artistiek directeur van het Simons Ensemble. Als dirigent en violist reist hij de hele wereld over en zijn composities zijn geschreven in opdracht van en uitgevoerd door diverse (inter)nationale dirigenten, solisten, orkesten en ensembles. Ook was Simons componist-in-residence op het Cabrillo Festival, Delft Chamber Music Festival, Orlando Festival en het Zeitgenossen festival. In oktober 2014 vindt de wereldpremière plaats van zijn eerste opera Emilia Galotti in opdracht van de Koblenz Theater. Toekomstige opdrachten omvatten een nieuwe opera voor het Linz Theater.

Matangi Quartet:            
Maria-Paula Majoor (viool)        
Daniel Torrico Menacho (viool)    
Karsten Kleijer (altviool)        
Arno van der Vuurst (cello)        

Viride Kwartet:
Salomé Bonnema (viool)
Iris Kengen (viool)
Sedna Heitzman (altviool)
Jurre Koopmans (cello)

Componist Marijn Simons zal aanwezig zijn om een toelichting te geven op zijn tweede strijkkwartet.

Datum: zondag 29 september
Aanvang: 11.00 uur
Toegang: € 15 (inclusief een drankje)
Adres: Oranjelaan 7, 3311 DH Dordrecht
Reserveren: 078 - 639 31 11 (gereserveerde kaarten graag afhalen bij de hotelreceptie in de watertoren)


Dit is het eerste van drie Concerten in 2019. Wilt u op de hoogte worden gehouden van de culturele activiteiten van Villa Augustus? U kunt zich hier inschrijven voor onze nieuwsbrief.