Het programma van Villa Augustus
Het programma van Villa Augustus
  • Aristots Quartet Aristots Quartet

Aristos Quartet

Joseph Haydn: Strijkkwartet opus 54 no. 2 (1788)
Pavel Fischer: Strijkkwartet no. 1 'Morava' (2019)
Carlos Micháns: Strijkkwartet no. 3 'Lacrimae' (2016)
Robert Schumann: Strijkkwartet opus 41 no. 3 (1842)

Het Aristos Quartet is in 2008 opgericht door Evelien Jaspers en cellist Otto Bakker. De huidige bezetting ontstaat na de zomer van 2012 en werd gelijk internationaal, met violist Dmitry Ivanov, geboren in Oezbekistan, en altviolist Sylvain Dessane, geboren en opgegroeid in Frankrijk.
Als eerste strijkkwartet behaalt het ensemble in 2015 de master Strijkkwartet aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie, waarna de musici de tweejarige postacademische voltijdopleiding voltooien. Het Aristos Kwartet treedt regelmatig op in binnen- en buitenland. Naast het verzorgen van eigen programma’s werken ze samen in bijzondere projecten met o.a. Tania Kross, Jean-Pierre Cnoops, het Dudok Quartet Amsterdam en het Matangi Quartet. Ook werken de musici samen met jazzmuzikanten en hedendaagse componisten. Zo reisde het kwartet in januari 2019 naar Praag om met Pavel Fischer te werken aan zijn eerste strijkkwartet Morava.

En in 2018 reisden de musici door Frankrijk, een tournee georganiseerd door de Argentijns-Nederlandse componist Carlos Micháns. Zijn strijkkwartet nr. 3 Lacrimae, dat deze ochtend in de Limonaia zal worden gespeeld, heeft de componist speciaal opgedragen aan het Aristos Kwartet.

Carlo Micháns (1950) studeerde piano, orgel, compositie, koor- en orkestdirectie in zijn geboortestad Buenos Aires, waar hij na zijn studie werkt als o.a. componist, muziekleraar en koordirigent. In 1982 krijgt hij de gelegenheid om in Nederland verder te studeren aan het Utrechts Conservatorium Hij behaalt daar in 1988 de Prijs voor Compositie. Het jaar daarna wordt hij Nederlands staatsburger. Hij schrijft vele composities in opdracht van muziekorganisaties en veelal internationaal bekende solisten, dirigenten, kamermuziekgezelschappen, koren en orkesten en verwerft vele prijzen voor zijn composities in zijn geboorteland Argentinië, Spanje, de VS en Nederland.
Het uitgebreide oeuvre (ca. 100 titels) van de componist bevat solostukken, kamermuziek voor kleine en grote bezettingen, symfonisch repertoire, zoals een aantal ‘Sinfonie Concertante’ voor solisten en orkest en soloconcerten voor viool, saxofoon en harp met orkest, vele koorwerken, zowel a capella als voor koor met instrumentale begeleiding. In zijn catalogus staan ook werken voor minder traditionele bezettingen. Opvallend is de enorme diversiteit aan bezettingen, maar ook de diversiteit in expressiviteit en stijl trekt de aandacht. De hoge kwaliteit heeft mede gezorgd voor bekendheid in binnen- en buitenland.
   
Tommaso Fracaro (viool)
Dmitry Ivanov (viool)
Sylvain Dessane (altviool)
Otto Bakker (cello)

Datum: zondag 6 oktober
Aanvang: 11.00 uur
Toegang: € 15 (inclusief een drankje)
Adres: Oranjelaan 7, 3311 DH Dordrecht
Reserveren: 078 - 639 31 11 (gereserveerde kaarten graag afhalen bij de hotelreceptie in de watertoren)

Dit is het tweede van drie Concerten in 2019. Wilt u op de hoogte worden gehouden van de culturele activiteiten van Villa Augustus? U kunt zich hier inschrijven voor onze nieuwsbrief.