Rabarber met warme vanille of op de taart

12 maart 2017


Verse rabarber. Villa Augustus maakt er elk voorjaar steevast iets lekkers mee. Taart van de eigen bakkerij in de markt. En uit de keuken: rabarber met warme vanillevla en gebrande hazelnoten in luchtig geklopt eiwit. Allebei ook zeer aanbevolen voor de beginnende rabarberliefhebber. En liefhebber, dat ben je na de eerste hap ervan waarschijnlijk meteen.


In de moestuin telen we zowel rabarber van Angelsaksische als van Hollandse snit . Nederlanders stellen prijs op het zuurtje van een Rheum rhabarbarum die in de volle grond opgroeit. De Britten geven de voorkeur aan gebleekte rabarber die in het donker wordt opgekweekt. Rabarber blijft er net wat zoeter en frisser door. 


Dorstlesser

Als het om rhubarb gaat, is het Verenigd Koninkrijk ook wereldnatie nummer één. Er zijn daar kookboeken over vol geschreven. Nergens anders wordt zo veel rabarber gegeten. Hij gaat in puddings, cake, soep en warme sauzen. En de Britten zien hem ook graag in hun glas. In een wodka-punch bijvoorbeeld, of ze drinken hem als limonade. Die non-alcoholische dorstlesser staat in Villa Augustus eveneens op de kaart.


Rabarber telen op Engelse wijze gebeurt onder zwart zeil of in een zogeheten forceerpot. Ze zijn ook in gebruik in de tuin van Villa Augustus en worden bovendien in de markt verkocht. Ze zijn van terracotta en afkomstig van pottenbakkerij De Smeltkroes in Nijverdal. In afwijkende maten zijn ze er tevens voor de teelt van kardoen en zeekool.


.


 

 

  • Magda van de bakkerij met de rabarbertaart

    Magda van de bakkerij met de rabarbertaart

  • Rabarber met warme vanille en hazelnoten

    Rabarber met warme vanille en hazelnoten

  • 'Engelse' rabarber in de forceerpot

    'Engelse' rabarber in de forceerpot