Op rondvaart met schipper Wim: ‘Het is hier gewoon mooier dan ergens anders’

12 juli 2017


In het Wantij, aan het eind van de tuin, liggen de twee klassieke bootjes van Villa Augustus. Hiermee kun je het hele jaar door op rondvaart door de historische binnenstad van Dordrecht (1 uur) of door de Dordtse Biesbosch (2 uur). Ervaren schippers vertellen onderweg wat er allemaal aan bijzonders te zien is. Een attractie op zichzelf is schipper Wim Smits (74). Wim vaart al negen jaar voor Villa Augustus, maar nog elke dag geniet hij van een tochtje alsof het zijn eerste is. En dat enthousiasme wil Wim met iedereen delen.


'Varen: een goed idee van Villa Augustus!'

‘Ik ben altijd binnenvaartschipper geweest. Twintig jaar geleden mee gestopt, en daarna zijn ze via via via ook bij mij terechtgekomen toen er met deze bootjes gevaren ging worden. Een goed idee van Villa Augustus. Ja, je moet natuurlijk iets aan kunnen bieden aan je gasten, hè. En willen die dan varen ook?, zul je zeggen. Já. Wél. Het wordt steeds drukker. Echt waar. Vorige week had ik nog mensen die nooit eerder van Villa Augustus hadden gehoord. Door middel van de computer kwamen ze tot de ontdekking dat wij dit hier in Dordrecht allemaal hebben. Vonden ze hartstikke leuk. En het is ook leuk, hè?’


'Ik vind het fantastisch, echt waar'

‘Ik vaar met de boot naar de stad toe, naar de haventjes. Maar je kunt hier ook onder de brug door, en dan gaat het met een rondvaart richting De Biesbosch. De ene groep mensen houdt meer van het milieu, dus die kiest daarvoor. Gaan we door allemaal kreekjes. Wat je daar ziet? Rust, allemaal rust. Maar persoonlijk hou ik meer van varen door Dordt. Ik vind het fantastisch, echt waar. Schitterend is het. Kijk, nu komen we meteen al in het drukstbevaren rivierengebied van Europa, de kruising van de Boven- en Beneden-Merwede, de Noord en de Oude Maas. Als je hier rechtsaf slaat, kom je over de Rijn in Basel uit. Maar dat doen we maar niet, hè. Zeg nou zelf eens eerlijk: wat vind je nou mooier, De Biesbosch of dit? Ja toch.’


'Kijk eens hoe mooi het er is'

‘Daar, het Groothoofd. Kijk eens hoe mooi het er is. Ja, het is er gewoon mooier dan ergens anders. Ik ga nou Dordrecht promoten hoor, dat hoor je wel hè. Maar is het niet leuk, zo op het Groothoofd zitten en lekker koffiedrinken? Ik denk dat jij dat ook wel leuk vindt. Er zijn mensen die zien liever groen, maar ik vind dit mooi. Zie je het? Effe kijken nog. Ik moet overal kijken. Wat een functiebekleding heb je dan hè, ik moet de hele dag maar kijken. O, en die mevrouw daar in de gevel, dat is nou de Maagd van Dordrecht, haha.’


'Je wordt toch niet bang hè?'

‘We gaan nou de Wijnhaven in. Nou, het woordje zegt het al. Hier kwamen vroeger allemaal oude scheepjes met Moezel aan boord. Die werden in de kelders van die herenhuizen daar opgeslagen totdat ze weer konden worden doorverkocht. De oudste brug van de stad is ook de Wijnhavenbrug. Moet je eens kijken. Is dat niet mooi? Prachtig hè. En kijk daar, daar zat ooit de V&D, en daar zitten ze nu buiten ook allemaal lekker koffie te drinken. En ja, nu gaan we door een tunnel. Kijk eens hoe mooi donker, je wordt toch niet bang hè. Dit is toch mooi!’


' Jóehhh… zijn we er toch weer overheen’

‘Kijk, hier halen we met de bootjes heel vaak bruidspaartjes op. Ze stappen met z’n tweeën in en varen dan naar de steiger van Villa Augustus, waar ze voor de bruiloft worden opgewacht door hun genodigden. Soms zijn het er twintig, soms vijftig, maar laatst stonden er wel 300 mensen om ze in te halen. Belgen hebben we trouwens ook veel aan boord. En zakenmensen die effetjes Dordrecht willen zien. En allemaal vrouwen op vriendinnendagen. Vriendinnendagen, daar heb je tegenwoordig echt heel veel klanten van. Hartstikke leuk is het. En kijk meneer, nou gaan we over een onderwaterdrempel. Altijd even voorzichtig zijn dus, maar jóehhh… zijn we er toch weer overheen.’


'En dan zeg ik: riviervis!'

‘Rechts zie je de visafslag. En oké, nou denk jij: een visafslag in Dordt, hoe komen ze daar nu bij?! En dan zeg ik: riviervis! Uit de wijde omgeving werd die hier ’s ochtends vroeg naartoe gebracht om te worden verhandeld. Die afslag is intussen overbodig, dat begrijp je. Dus nu kun je er lekker koffiedrinken. Bijna net zo gezellig als in Villa Augustus, want dat blijft toch mijn favoriet. Echt waar.’


'Ik praat veel, dat hoor je wel'

‘Ik praat veel, dat hoor je wel. De een is daarin de ander niet. Als het bij mij aan boord allemaal Nederlands is, dan zit ik altijd veel te vertellen. Die geschiedenis - dat zit er op het laatst in wel bij je hè. Maar ik zit ook weleens op internet te kijken hoor, bij wijze van spreken.’


'Effe een stukkie varen, zeg nou zelf...'

‘Dit zijn mooie bootjes, niet? Ik vaar heel graag. Ik ga nog geregeld met mijn schoonzoon mee. Die heeft zo’n groot schip van 135 meter, die Kempenaar van mij was daarbij vergeleken maar kleinig. Help ik hem mee door twee daagjes in te vallen. Ik doe het een beetje voor niks hè. Het is ook zó leuk. Effe een stukkie varen, zeg nou zelf – voor Villa Augustus doe ik het soms wel tot drie keer per dag. En ik hoop dat ik het nog lang mag doen. Nee, ik zal je vertellen: die vrouw van mij vindt dat prima. Die schenkt koffie en biertjes in de schipperssoos en is daar óók gelukkig.’


'Een ogenblikkie, een ogenblikkie'

‘Kijk, de Nieuwe Haven en de Knolhaven. Als we die in willen, moeten we wachten tot de brugwachter de bruggen op afstand voor ons openzet. Zegt ie: “Een ogenblikkie, een ogenblikkie”. O nee, het water is laag genoeg, we kunnen er nu toch onderdoor. Kijk ook nog even naar rechts, zie je het Museum Simon van Gijn. Een rijke bankier heeft het aan de stad geschonken. Wat kun je daar zien? Ouwe tegeltjes, hoe moeder de vrouw ging wassen, oud speelgoed, enzovoorts, enzovoorts, enzovoorts.’


'Vond je het mooi?'

‘Zo, dan gaan we dadelijk weer aanleggen. Vond je het mooi? Goed zo! Ik heb ook nog nooit meegemaakt dat mensen zeggen: “‘Joh, laat mij er effe gauw uit, want ik vin er niks an.” Het is ook gewoon schitterend.’

 

 • Op rondvaart met schipper Wim

  Op rondvaart met schipper Wim

 • 'Ik praat veel, dat hoor je wel'

  'Ik praat veel, dat hoor je wel'

 • 'Kijk eens hoe mooi het er is'

  'Kijk eens hoe mooi het er is'

 • 'En dan zeg ik: riviervis!'

  'En dan zeg ik: riviervis!'

 • 'De maagd van Dordrecht!'

  'De maagd van Dordrecht!'

 • 'Een ogenblikkie, een ogenblikkie'

  'Een ogenblikkie, een ogenblikkie'

 • 'Vond je het mooi?'

  'Vond je het mooi?'