Yoghurt van De Eerste

26 augustus 2019


Hardloper in het ontbijtbuffet van Villa Augustus is, elke ochtend opnieuw, de yoghurt van Ekoboerderij De Eerste. Dit 80 hectare grote landbouw- en veeteeltbedrijf van de familie Marsman ligt in de Noordoostpolder. Hoe de boerderij in 1942 aan haar naam kwam, laat zich raden. Ze was na het droogvallen van de Zuiderzee de eerste die op het nieuwe land in gebruik werd genomen. 

Aanvankelijk was het een boerderij van de staat, maar sinds 1956 zijn het opeenvolgende generaties Marsmannen die er koeien houden, kaas maken en groenten telen. Ze leveren hun biologische producten zowel aan grote afnemers als particulieren, die ze kunnen bestellen in de online-supermarkt van Hofweb. Er is ook nog een winkel op het erf van De Eerste zelf. Onder andere dezelfde yoghurt die we in het restaurant serveren, is er ook voor omwonenden en bezoekers van de streek te koop.

Beetje Frankrijk

Die bezoekers zullen allicht verwonderd opkijken wanneer ze, even buiten de bebouwde kom van Marknesse, dat erf eenmaal zijn opgereden. De Noordoostpolder zal er voor vreemde ogen dan nog steeds ongelooflijk weids en 'leeg' bij liggen, dat geldt bepaald niet voor de plek die de familie Marsman er zich heeft eigengemaakt. Hun boerderij ligt verscholen onder het gebladerte van hoge bomen en wekt ook anderszins de indruk dat ze net zo goed in Brabant, Drenthe of de Franse campagne had kunnen worden aangetroffen. 

Behalve pioniers zijn de Marsmannen in de Noordoostpolder duidelijk ook sfeermakers geweest. Dat mag bovendien blijken uit de wijze waarop ze De Eerste runnen. Gerrit senior hield er niet van om in zijn eentje te werken. Vandaar dat de familie zich als vanouds met medewerkers omringt die ooit kwamen 'aanlopen' of aantrouwden. Velen hebben van hen de kans gekregen om zich op en rond de boerderij in een deel van de bedrijfsvoering te specialiseren. 

Iedereen helpt

Zo gaat schoonzoon Erik Ploer er over de melk en kaas. Teelt oud-stagiair Erik Lucas er samen met zijn vriendin Paola er de komkommers, aubergines, raapstelen, snijbiet en andere groenten. Helpen vrouwen uit de buurt in de winkel en bij het verpakken van de bestellingen. En zijn er door alle seizoenen heen altijd wel herintreders en buitenlandse arbeidskrachten op De Eerste aan het werk die zich welkom voelen bij de familie Marsman.  'Ze kunnen bij ons bijna altijd aan het werk, mits ze Engels kunnen en hun best willen doen. Daarnaast wordt er van ze gevraagd om een keer in de week te koken voor de rest van het personeel. Sociaal gezien heeft dit een heel positieve bijdrage.' 

's Winters zijn er doorlopend 12 mensen aan de slag op De Eerste, in de zomer loopt dat aantal op tot 22. Met Gerrit Marsman jr als stamhoofd dragen ze de verantwoordelijkheid over een veestapel van 65 koeien, 4 varkens en 250 kippen, over 30 ha groentenakkers, de kaas- en zuivelmakerij en de winkel. Voor geïnteresseerden hebben ze altijd wel een moment tijd om het een en ander van de boerderij te laten zien. Kijk op de website van De Eerste voor de openingstijden. De yoghurt is ook te koop in de markt van Villa Augustus.


  • Ontbijtbuffet in Villa Augustus

    Ontbijtbuffet in Villa Augustus

  • De boerderijwinkel van De Eerste in Marknesse

    De boerderijwinkel van De Eerste in Marknesse

  • De kaasmakerij

    De kaasmakerij